sâmbătă, 23 martie 2013

Statuia Libertăţii se redeschide pe 4 iulie

Deja este oficial, Statuia Libertăţii se redeschide pentru vizitare pe 4 iulie, la peste nouă luni după lovitura primită de la uraganul Sandy. Liberty Island este pe cale de a se redeschide de ziua Americii, având o staţie de andocare nouă, o infrastructura energetică îmbunătăţită şi toate celelalte facilităţi pentru public reparate.
4 iulie este întradevăr o zi perfectă pentru a redeschide un simbol al libertăţii Americii. Dar redeschiderea Lady Liberty pentru sezonul turistic de vară nu are numai o importanţă simbolică, fiind chiar o binefacere pentru economia oraşului New York. Statuia nu a fost practic vătămată de uragan atunci când acesta a lovit, la sfârşitul lunii octombrie, dar deteriorările serioase ale restului insulei au dus la decizia închiderii ei pentru vizitatori. Practic, 75 % din Liberty Island a fost sub ape, iar aproape întreaga infrastructură a insulei a fost distrusă de apele oceanului care au depăşit 2 metri în multe zone ale celor 5 hectare ale insulei.
Mulţi americani aşteptau o redeschidere mai rapidă, deoarece fiecare zi costă New York, prin veniturile neîncasate din turism şi pentru locurile de muncă ale celor care lucrau pe Liberty Island şi vecina Ellis Island. Dar Congresul american a avut nevoie de 91 zile, după ce super-furtuna a lovit, pentru a vota un pachet de sprijin în valoare de 50,5 miliarde dolari. Aproape 60 de milioane USD vor merge la repararea parcurilor naţionale ale ţării, inclusiv în Liberty Island.
Reconstruirea facilităţilor distruse vizează viitorul, astfel încât următoarea furtună să nu mai aibă acelaşi impact devastator.
Nu există încă o dată stabilită pentru redeschiderea vecinei Ellis Island, care a suferit daune mult mai mari.

Niciun comentariu: