luni, 25 august 2014

Fără „crize vulcanice” pentru aviaţia mondială!?

Erupţia vulcanului Eyjafjallajökull, Islanda, 17 aprilie 2010 (© Photo: Wikipedia)
Cod roşu, cod portocaliu, cod roşu… Nu, nu mai e vorba despre vremea din România, care oricum pare dereglată complet. Codurile, schimbate rapid şi anunţate pe plan mondial sunt adresate de 2-3 zile companiilor aviatice ale căror aeronave survolează Islanda.
Amintirea erupţiei vulcanului cu nume imposibil – Eyjafjallajökull, în Islanda, la mijloc de aprilie 2010, şi a haosului creat timp de o săptămână de norul de cenuşă în transportul aerian internaţional (peste 100.000 de zboruri anulate) pare să bage din nou în priză transportatorii aerieni.
Sâmbătă, era cod roşu, care indica o posibilă iminentă erupţie cu o cantitate importantă de cenuşă aruncată în atmosferă… de data aceasta de vulcanul Bardarbunga, zguduit de mii de cutremure în ultima săptămână. Vulcanologii erau de acord că datele indicau faptul că lava vulcanului topeşte gheaţa pe sub gheţarul Vatnajokull, considerat cel mai mare din Europa.
Duminică a urmat cel mai puternic cutremur înregistrat la Bardarbunga din 1996 şi până în prezent, cu magnitudinea de 5,3, menţinându-se codul roşu pentru aviaţie şi spaţiul aerian închis în jurul vulcanului. În plus, autorităţile au ordonat evacuarea zonelor aflate la nord de gheţar de teama unor inundaţii grave. 200 de turişti au trebuit la rândul lor să-şi schimbe planurile de vacanţă, drumeţiile în zonă fiind interzise. 
Totuşi, tot duminică s-a redus alerta aviatică, codul devenind portocaliu. O erupţie sub-glacială nu mai pare iminentă, dar cutremurele au continuat în zonă, iar magma se mişcă în continuare. Pericolul apariţiei unor seisme, erupţii şi inundaţii este încă actual. Aeroporturile Islandei sunt încă deschise, iar zboruri nu s-au anulat încă, dar companiile internaţionale sunt tot în alertă.
Islanda rămâne insula vulcanică „fierbinte” din Atlantic, chiar dacă, după 2010, companiile aviatice sunt mult mai bine pregătite. Protocoalele privind densitatea cenuşii prin care se poate zbura s-au schimbat, iar o eventuală erupţie nu va mai produce haosul din 2010, chiar dacă vulcanul Bardarbunga este mai mare decât Eyjafjallajökull!

Niciun comentariu: